en roBio

După ce am absolvit secţia de Imagine film a IATC din Bucureşti, în 1993 am început să fac documentare. Între timp, mi-am continuat cariera de director de imagine pentru filme de ficţiune.

Interesul meu pentru tot ce ţine de multimedia, care s-a dezvoltat în timpul unui stagiu la University of California din San Diego (1996), s-a materializat în conceperea şi producerea mai multor CD-ROMuri interactive, culturale, împreuna cu Fundaţia Arte Vizuale. (www.fav.ro)

Am regizat peste zece documentare (pentru majoritatea cărora tot eu am realizat imaginea). Filmele mele au fost dintotdeauna un amestec de genuri, în care îmi folosesc aptitudinile vizuale şi creative; au fost premiate şi au avut parte de proiecţii la festivaluri de film din Europa şi Statele Unite.

În 2001, am urmat un program de pregătire la Discovery Campus Masterschool, iar proiectul care a rezultat în urma acestui training a fost “Marele jaf comunist”.

http://www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/storyville/great-communist-bank-robbery.shtml

„…Jaful” a avut premiera la International Documentary Festival Amsterdam în 2004 şi succesul lui m-a ajutat foarte mult pentru a lucra pe mai departe în mai multe coproducţii internaţionale. Începând cu anul 2004, am dezvoltat o serie de proiecte cu Ada Solomon, prin Hi Film Productions – compania pe care o conduce. (www.hifilm.ro)

Au urmat „Clara B.” – o productie integral franceza – un fel de docu-fictiune, biografia unei fotografe care nu a existat.

In 2007, am lansat „Război pe calea undelor”, un film despre Radio Europa Libera, pe tema propagandei in timpul Războiului Rece si a ecourilor contemporane ale acestei confruntari.

In prezent, lucrez la un film care se intituleaza „Kapitalism – reteta noastra”, coproductie romano-franco-belgiana, care va fi lansat in primavara lui 2010.

Am fost implicat în documentarea, realizarea interviurilor şi organizarea filmărilor la mai multe co-producţii de film documentar, iniţiate de companii din Marea Britanie, Franţa, Canada şi Germania. Aceste filme au fost difuzate de BBC, Channel 4, Arte si CBC.

În sfârşit, am predat câţiva ani, mai întâi la Academia de Teatru şi Film, şi apoi la Universitatea de Arte din Bucureşti. Sunt membru al European Documentary Network.

http://www.liternet.ro/autor/1461/Alexandru-Solomon.html

http://www.kinokultura.com/specials/6/romanian.shtml

http://www.toroartsgroup.com/?p=464